Pokreće Blogger.

petak, 20. ožujka 2015.

Mantije: Stari recept koji se čuva od zaborava!

17:30 - By Selma 0

Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.


Sastojci:

– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 4 pune kašike masla, ko nema može maslac
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera

Odozgo
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno bijelog luka

Priprema:

– U 750 gr brašna dodati so, promješati malo rukom, pa nalivati vodu i mjesiti rukom. Umjesiti glatko tijesto. Potrebno je da se tijesto dobro izmjesi.
– Podjeliti na 5 jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
– Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmjesiti rukom.
– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.

– Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
– Pospite odozgo brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).
– Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
– Kada ste razvukli isjecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
– Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .
– Uvijte jedan krug oko mesa pa isjecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
– Tako uradite do kraja sa ostalim tijestom i mesom.
– Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće, meni tako bar izgledaju.
– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.
– Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
– Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko naseckajte bijelo luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.
Prijatno!

Izvor(www.domacirecepti.net)

Related Posts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque volutpat volutpat nibh nec posuere. A die shopuf pogest concludi cum administrasset slushie intus calidum brioche.
Follow me @Bloggertheme9
Subscribe to this Blog via Email :

0 komentari:

Text Widget

Blogroll

sdfdsfdsfdsfd

Discussion

Powered by Blogger.