Sastojci 4 osobe
Mljeveno meso s povrćem
35 dag miješanog mljevenog mesa
1 struk poriluka
4 veća krumpira
1 velika ili 2 manje mrkve
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 jušne žlice mekog brašna
4 žlice ribanog parmezana
po potrebi ulje, maslac, papar, sol i peršin
Salata od svježeg kupusa na starinski način
1/2 glavice bijelog svježeg kupusa
4 kriške dimljene puretine
1/2 dl jabučnog octa
1 dl ulja
1 čajna žličica papra
1/2 čajne žličice kumina (kima)
po potrebi i ukusu soli
3 žlice tople vode
Priprema
Mljeveno meso s povrćem u bijelom umaku
1. Krumpire i mrkvu očistiti, izrezati na kockice (kao za francusku salatu), te skuhati u
slanoj vodi.
2. Poriluk dobro oprati pod tekućom vodom, izrezati sitno i bijeli dio kao i zeleni (do
granice dok je svježe zelen) i popržiti na malo ulja. Kad je poriluk omekšao, dodati
mljeveno meso i pržiti nepokriveno dok sva voda ne ispari. Posoliti i popapriti.
3. Na maslacu popržiti brašno, doliti mlijeko i žustro miješati da se ne stvore grudice. Čim
smjesa zagusti, skloniti s vatre, umiješati jogurt, posoliti i popapriti.
4. U vatrostalnu posudu ( ili po želji neku drugu koja može u pećnicu) staviti ocijeđene
krumpire i mrkvu, dodati meso s porilukom te sve preliti bijelim umakom. Dobro
promiješati, na vrh staviti nekoliko komadića maslaca, posipati isjeckanim peršinom i
ribanim parmezanom.
5. Zapeći u prethodno ugrijanoj pećnici nekih 15-tak minuta da jelo dobije koricu.
Salata
1. Izribati (ili izrezati) kupus, posoliti ga i ostaviti neko vrijeme da pusti vodu.
2. Na roštilj tavi prepržiti 2 komada puretine, koju ste prije izrezali poput pijetlove krijeste
, znači zarezati nožem šnitice u razmaku 1 cm sve do kožice. Ispržiti puretinu da
porumeni i da se savije.
3. Na malo ulja popržiti ostatak puretine izrezan na kockice, uliti toplu vodu (poklopiti jer
će prskati), dodati ocat, papar, kumin i provjeriti slanost. Preliti umakom kupus, dobro
izmiješati te ukrasiti ploškama puretine.
0 komentari: