srijeda, 18. ožujka 2015.

Štrudla sa makom


Sastojci

Za testo:

2 dl mleka
2 kašike šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
8 kašika ulja
prstohvat soli
1/2 kesice praška za pecivo
450 g brašna

Za fil:

300-400 g mlevenog maka
2 dl mleka
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
3 punije kašike džema od šljiva ili kajsija

Za premazivanje štrudle:

1 kašika ulja
1 kašika mleka
1 kašičica brašna


Priprema

Napraviti fil: U posudu staviti mleko, šećer, vanilu, mleveni mak, kuvati dok se šećer ne istopi, skinuti sa vatre i dodati džem od šljiva, dobro izmešati. U mlako mleko staviti 2 kašike šećera i 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta, pa dodati 1 jaje, 8 kašika ulja, prstohvat soli i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi. Nadošlo testo izraditi i razvaljati u ploču debljine 3-4 mm premazati sa filom i urolati, staviti u pleh obložen papirom. Umutiti 1 kašiku ulja, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu brašna, premazati štrudlu i ostaviti da stane 15-20 minuta. Premazati još jednom sa preostalim premazom, na par mesta izbockati štapićem za ražnjiće i peći na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar