Pokreće Blogger.

ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Svečana pogača

17:27 - By Selma 0


Sastojci
500 g svenamenskog brašna 2 jaja + 1 belance 2 kašike ulja 1 kašičica šećera 1/2 kašičice sirće/ocat 1/2 kašičice soli 250 ml toplog mleka 100 g putera sobne temperature 7 g suvog kvasca
Za premazati pogaču:
1 žumance po želji susam,crni susam, mak, laneno seme 1 kašika mleka


Priprema



Zagrejati mleko da vam bude toplo, ne vruće, pa u 100 ml meka staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, sve to izmešati dobro pa ostaviti na toplom da se podigne.

U posudu u kojoj ćete mesiti, sipati brašno i so,sve rukom izmešati, pa na sredinu brašna napraviti udubljenje.
Dodati nadošli kvasac,ulje,jaja i belanac, sirće,ostatak mleka i sve dobro umesiti. Posuti radnu površinu sa brašnom pa istresti testo i mesiti sa dodatkom još brašna oko 50 do 100 g u zavisnosti od brašna. kada dobijete lepo glatko i elastično testo, vratiti ga u posudu u kojoj ste mesili, premazati ga sa malo ulja i ostaviti ga na toplom mestu da raste.

Uduplano testo podeliti na 8 loptica, svaku lopticu razvaljati na radnoj površini, ako je potrebno pobrašnite je ( ja nisam jer mi je granit dole i ne lepi se), pa svaku tu površinu premazati puterom, tako ćete uraditi sa tri loptice, četvrtu nemojte premazivati.Tako napravite i sa ostalih 4 loptica, znači da imate dve hrpe po 4 loptice i gornja strana nije premazana puterom ( rasporedite puter da imate dovoljno za sve površine koje premazujete)

Svaku hrpu od 4 loptice razvući u pravougaonik, premazati sa još malo putera pa je uviti u rolat, tako uraditi i sa druge 4 loptice.

Rolatima odseći krajeve, koje ćete staviti u sredinu pa ostatak rolata seći u zig zag, ili trouglove,i tako ih i ređati u pleh veličine 28cm,koji ste prethodno podmazali hladnim puterom, ako počnete sa širom stranom trougla, sledeći do njega ide sa užom stranom prema zidu plaha i tako do kraja naređati.6 Svečana pogača/slika/492421/
Ovako naređane komade, pokriti pa ostaviti oko sat vremena da naraste na toplom mestu.
Naraslu pogaču premazati kuhinjskom četkicom sa žumancem koje ste razmutili sa mlekom i posuti susamom ili šta vam je već po želji.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C prvih desetak minuta, pa smanjiti na 160*C i peći još dvadeset do 30 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.

Tags:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque volutpat volutpat nibh nec posuere. A die shopuf pogest concludi cum administrasset slushie intus calidum brioche.
Follow me @Bloggertheme9
Subscribe to this Blog via Email :

0 komentari:

Text Widget

Blogroll

sdfdsfdsfdsfd

Discussion

Powered by Blogger.
back to top